Aurinkosähkö

Ota yhteyttä

Missä ajassa aurinkopaneeli maksaa itsensä takaisin?

Aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin noin 5–20 vuodessa. Tarkkaa arviota on vaikea tehdä, sillä useat seikat vaikuttavat takaisinmaksuajan pituuteen. Esimerkiksi sähkön markkinahinta muuttuu kaiken aikaa. Mutta mitä enemmän sähköä kuluu, sitä suurempi hyöty aurinkopaneeleista on.

Tuottavatko aurinkopaneelit talvella sähköä?

Kyllä. Paras aika sähkön tuotantoon on maaliskuusta syyskuuhun, mutta paneelit reagoivat kuitenkin kirkkauteen. Esimerkiksi lumihangesta heijastuva auringon valo on optimaalista sähkön tuottamisen kannalta. Aurinkoenergiaa saadaan täällä Suomessa suurin piirtein saman verran kuin Pohjois-Saksassa.

Tarvitseeko aurinkopaneeleita huoltaa?

Paneelit ovat pääsääntöisesti huoltovapaita, sillä niissä ei ole kuluvia osia. Liukkaan pinnan ansiosta sadevesi ja lumi puhdistavat ne itsestään. Paneelien käyttöikä on noin 30–40 vuotta, ja niillä on pitkä takuu.

Kuinka valitaan oikea määrä paneeleita?

Aurinkosähköjärjestelmän mitoituksessa on otettava huomioon kaksi tekijää: kohteen sähkön tuotantopotentiaali ja sähkön tarve. Sähkön tuotantoon vaikuttavat katon lappeiden suunta aurinkoon nähden, asunnon pinta-ala ja paneelien asennukseen käytettävissä oleva ala talon katolla.

Paras tuotanto saadaan, kun aurinkopaneelit on suunnattu etelään.

Aurinkopaneelien asennuksessa tulee huomioida mahdollisten puiden sekä muiden rakennusten tuottamat varjostumat. Katolle sijoitettavien paneelien määrään ja sijoitteluun vaikuttavat myös katon lappeiden suunnat sekä katolla olevat lumiesteet ja läpiviennit. Kun tiedetään aurinkopaneelien määrä ja suuntaus, voidaan niistä saatava energiantuotanto arvioida luotettavasti.

 

Etelä-Suomessa vuotuinen sähköntuotto on parhaimmillaan asennettaessa paneelit suoraan etelään noin 40 asteen kulmassa. Noin 100 m²:n talon, jossa sähköä kuluu noin 15 000 kWh vuodessa, säästö sähköä itse tuottamalla on noin 4 000 kWh.

Ota yhteyttä!